Υπηρεσίες(Προετοιμασία ΑΣΚΤ, ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατατακτήριες, portfolio κ.α)

Προετοιμασία ΑΣΚΤ
Ελεύθερο σχέδιο
Στο ελεύθερο σχέδιο οι υποψήφιοι εξασκούνται  στο σχεδιασμό εκ του φυσικού, εκμαγείων αγαλμάτων, συνθέσεων και μοντέλων .
Ο μαθητής μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικειώνεται με το εικαστικό λεξιλόγιο: τη φόρμα, το επίπεδο, τη δομή, την προοπτική, τους τόνους, τα θετικά και αρνητικά διαστήματα, την ‘γραφή’  και την υφή , καθώς επίσης και με τις αρχές της σύνθεσης, την ισορροπία, το ρυθμό, την ενότητα, την έμφαση, την κίνηση, το χώρο κλπ
           
Σκίτσο
Στο εργαστήριο οι μαθητές εξοικειώνονται με το γρήγορο σχέδιο  από ζωντανό μοντέλο και επίσης ενθαρρύνονται να σκιτσάρουν συχνά όπου βρίσκονται. Το σκίτσο βοηθά το μαθητή στο να εντοπίζει γρήγορα τη κίνηση και τις βασικές φόρμες που έχει το μοντέλο, οξύνοντας έτσι την παρατηρητικότητα του, ελευθερώνοντας το χέρι του και βελτιώνοντας τη ‘γραφή’ του.

Χρώμα
Με την εξάσκηση οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές ποιότητες και σχέσεις των χρωμάτων και των υλικών καθώς και της κάθε τεχνικής.  Το χρώμα μπορεί να είναι ακρυλικό , τέμπερα, ακουαρέλα, μελάνια, σκόνες αγιογραφίας και παστέλ καθώς αυτά είναι τα υλικά που επιτρέπονται στις εξετάσεις .

Εξάσκηση και καθοδήγηση για το ελεύθερο και το προφορικό θέμα
Στο ελεύθερο θέμα ο υποψήφιος μπορεί να ζωγραφίσει ότι θέλει , αφηρημένο ή συγκεκριμένο , από τη φαντασία του .
Στο προφορικό (λεκτικό) δίδεται ένα θέμα - τίτλος
και ζητείται από τον υποψήφιο να το αναπτύξει ζωγραφικά  όπως θέλει. ( πχ το 2010 το θέμα στην μια ομάδα ήταν ‘ανεγειρόμενη οικοδομή’ και στην άλλη ‘δημόσιος χώρος’)
Η προετοιμασία για το ελεύθερο και το λεκτικό θέμα στοχεύει στην ανάπτυξη του προσωπικού ύφους κάθε μαθητή. Αυτό γίνεται με προβολές και βιβλία για τη γνωριμία με τη σύγχρονη και παλιότερη τέχνη και τον τρόπο που οι καλλιτέχνες έχουν χειριστεί τα εικαστικά τους μέσα. Επίσης δίδονται  προφορικά θέματα με σκοπό να βάλουν το μαθητή στη διαδικασία του προβληματισμού γύρω από τη σύνθεση , τις φόρμες, το χρώμα  και την υφή που εκφράζουν καλύτερα κατά τη γνώμη του τις έννοιες του θέματος.

  
Προετοιμασία ΑΕΙ και ΤΕΙ (αρχιτεκτονική, διακόσμηση, γραφιστική κλπ)
Ελεύθερο σχέδιο
Στόχος είναι
1. να μάθει το παιδί τις βασικές αρχές του ελεύθερου σχεδίου, δηλαδή την οργάνωση της σχεδιαστικής επιφάνειας,  τις αναλογίες, την ανάλυση της δομής κάθε αντικειμένου, το πλάσιμο των όγκων με τη χρήση της 5βάθμιας τονικής κλίμακας, την  ποιότητα της γραμμής και τέλος την απόδοση των υλικών και των υφών.  
2. να εξοικειωθεί με το χρόνο που διαρκεί η εξέταση (6 ώρες).
Αυτό επιτυγχάνεται με τα μηνιαία εξάωρα διαγωνίσματα εκτός του τακτικού τρίωρου εβδομαδιαίου μαθήματος, ώστε ο μαθητής να αποκτήσει άνεση και αυτοπεποίθηση.         

Γραμμικό σχέδιο
που προσφέρεται σε συνεργασία µε το εργαστήριο γραµµικού σχεδίου και αρχιτεκτονικού σχεδιασµού του Γιώργου Βασιλειάδη και της Ξανθούλας Ζαµφώτη. τηλ. 2810 344759 / 6972091544


Προετοιμασία φακέλου (portfolio) για τις σχολές art and design και αρχιτεκτονικής του εξωτερικού
Σχέδια, ζωγραφική, sketchbook , κατασκευές ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε σχολής
Τα πανεπιστήμια  του εξωτερικού έχουν διαφορετικό σύστημα εισαγωγής και διαφορετικά κριτήρια για κάθε σχολή , συχνά και μέσα στο ίδιο κράτος. Γι αυτό αφού γίνει η ανάλογη έρευνα και αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και τα ζητούμενα της σχολής που μας ενδιαφέρει οργανώνονται τα θέματα που θα δουλέψει ο κάθε μαθητής. Σε γενικές γραμμές τα πανεπιστήμια  περιμένουν να δουν ικανότητες - σχεδιαστικές και ζωγραφικές - γνώσεις ιστορίας της τέχνης (που φαίνεται από τις αναφορές και τον προβληματισμό του κάθε θέματος που αναπτύσσεται) καθώς και  ικανότητα έρευνας , ανάπτυξης και υλοποίησης ενός θέματος.
Στο εργαστήριο ο μαθητής καθοδηγείται στην έρευνα του ώστε να επιλέξει θέματα σχετικά με το αντικείμενο του ( αρχιτεκτονική, μόδα, γραφιστική κλπ)
Γνωρίζοντας το έργο σχετικών καλλιτεχνών με προβολές και βιβλία καθώς και με την καθοδήγηση σε πειραματισμό (προσχέδια , σκίτσα, φωτογραφίες, κατασκευές κλπ), μαθαίνει να ερευνά και να εξελίξει την ιδέα του αναπτύσσοντας την από τα προσχέδια μέχρι την τελική λύση . Καθώς ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των ιδεών του  μαθαίνει τις απαραίτητες τεχνικές και γνωρίζει τα κατάλληλα υλικά για να  υλοποιήσει το έργο του. Και τέλος μαθαίνει τον τρόπο παρουσίασης της δουλειάς του.

Προετοιμασία για τις κατατακτήριες εξετάσεις στην ΑΣΚΤ και την Αρχιτεκτονική
Για την Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο οι υποψήφιοι εξασκούνται στο σχέδιο και στο χρώμα αντίστοιχα από ζωντανό μοντέλο στο μέγεθος (70 Χ 100 εκ που ζητείται από τη σχολή) και επίσης σχηματίζουν τον φάκελο με τα έργα που πρέπει να καταθέσουν για την εισαγωγή τους.
       
Για την Αρχιτεκτονική προετοιμάζονται στο ελεύθερο σχέδιο με μολύβι μελετώντας τα θέματα προηγούμενων ετών και άλλα αντίστοιχης δυσκολίας.

Τμήμα εικαστικών για παιδιά 12 ετών και πάνω
Στο τμήμα αυτό τα παιδιά στη  ουσία διδάσκονται τη δημιουργική διαδικασία σε κάθε φάση της .
Έρευνα, γνώση , πειραματισμός, αφομοίωση, έμπνευση, φαντασία, ανάπτυξη της ιδέας, υλοποίηση, γνώση υλικών και τεχνικών .
Επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία,  με βιβλία , εικόνες και προβολές τα παιδιά γνωρίζουν καλλιτέχνες και εξοικειώνονται με τα έργα τέχνης με σκοπό να μπορούν να καταλαβαίνουν και να χαίρονται την τέχνη.  

Σεμινάρια και προβολές
Σε τακτά διαστήματα γίνονται μηνιαία σεμινάρια με θέμα μια εικαστική ή εφαρμοσμένη τέχνη ή κάποια τεχνική που πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής πχ μόδα, σχεδιασμό αντικειμένου, εικονογράφηση , sketchbook, video art, ανάγλυφο κλπ
Και επίσης στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών γίνονται συχνές προβολές με έργα καλλιτεχνών για τη γνωριμία με την μοντέρνα τέχνη και την ιστορία της τέχνης.

Δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά σχετικά με τα εικαστικά
Το εργαστήριο διαθέτει στους μαθητές μια καλά ενημερωμένη βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικά με τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες και οι μαθητές ενθαρρύνονται  να δανείζονται βιβλία πάντα με το στόχο να αναλαμβάνουν την ευθύνη της γνώσης τους , να μάθουν να ερευνούν και να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ποικιλία και διαφορετικό ύφος των καλλιτεχνών ώστε να απελευθερωθούν και αναπτύξουν το προσωπικό τους ύφος .

 • κατευθύνσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες (πού μπορεί κανείς να σπουδάσει εικαστικά επαγγέλματα)
 • Τέχνη

  ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, multimedia art και οι εφαρμοσμένες τους
 • Design

  graphic, fashion, product, interior, 3d animation, web design κ.α.
 • Αρχιτεκτονική

  σπουδές στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο εξωτερικό